Lájkolj minket!


Janik Zsolt

4.dan Aikikai Aikido
1.dan Iaido
2.kyu Sutteki-Ryu Bo jitsu

1973-ban született Budapes-
ten. Munkatársai és barátai késztetésére (1994) ismerke-
dett meg az aikido-val Telek József mesternél, Újpesten. Belépésétől kezdve 2-3 évig párhuzamosan járt több aikido mester edzéseire.

Az Ishin-Densin aikido dojo feloszlása után szabad-
úszóként a Rendőrtiszti Főiskolán, majd később a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen aikidozott. 2000-ben megnyitotta aikido iskoláját, melynek a Kyojun (hűség) nevet adta.
A klubot előbb Gollo Michael (6. dan), majd 2006-tól Gulyás László (3. dan) útmutatásai alapján vezette. 2002-ben Fujita senseinél levizsgázott 1. danra.
Ugyanebben az évben elkezdett sutteki-ryu edzésekre járni, hogy tágítsa látókörét a fegyveres technikák terén. 2004 ben Fujita senseinél 2. dan fokozatot szerzett. Ugyanekkor az edzői tevékenységhez szükséges képzésen aikido szakon sportoktatói vizsgát tett.

2006 ban csatlakozott a Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületéhez. 2008 januárjában hivatalos MKDE instruktori minősítést kapott.

2009-ben Hiroaki Kobayashi sensei előtt 3. dan fokozatot szerzett. Még ebben az évben a Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületének elnökségi tagjává választották.

Ezek mellett Iaido (Muso Jikiden Eishin Ryu), illetve kendo edzésekre jár, bővítve ezzel mind fegyveres technikai, mind a japán budo által iránymutatónak tartott etikai és kulturális ismereteit.

2010-ben a Magyar Iaido válogatott tagja a Párizsban rendezett Európa-Bajnokságon.
2011-ben a Magyarországi Kobayashi Dojok központi vizsgabizottságának tagjává választották. 2011-ben megszerezte 1.danját Iaido harcművészetből. 
2015-ben Kobayashi Yasuo 8.dan soshihan előtt sikeres 4.dan-os fokozatvizsgát tett.
2016-ban Felvették a Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületének Technikai Bizottság Tagjai közé.

Eddigi pályafutása során a következő mesterektől ta-
nult:

Aikido:

- Fujita Masatake (8.dan)
- Tamura Nobuyoshi (8.dan)
- Kobayashi Yasuo (8.dan)
- Ikeda Masatomi (7.dan)
- Christian Tissier (7.dan)
- Kobayashi Hiroaki (7.dan)
- Michele Quaranta (6.dan)
- Masuda Manabu (6.dan)
- Takeshi Kanazawa (6.dan)
- Gollo Michael (6.dan)
- Peter Bacas (6.dan)
- Várszegi Rudolf (6.dan)
- Sunichiro Koyanagi (6.dan)
- Jaff Raji (5.dan)
- Szabó Balázs (5.dan)
- Gulyás László (4.dan)
- Kitayama Toshiyuki (3.dan)

Iaido:

- Yamasaki (8.dan hanshi)
- Victor Cooc (7.dan renshi)
- Mihalik Hunor (6.dan renshi)

Kendo:

- Abe Tetsushi (7.dan renshi)
- Mihalik Hunor (6.dan renshi)

Sutteki Ryu Bojutsu

- Wlado Smith (10.dan soke)
- Ónódi István (4.dan)

Kempo:

- Várszegi Rudolf (3.dan)

 

Aigner Zoltán

3.dan Aikikai Aikido

1977-ben születtem és tinédzserként éltem meg a rendszerváltást és annak minden hozományát. A '80-as és '90-es évek eleje, a videofilmek és akcióhősök korszaka volt az életemben. Akkoriban minden kissrác Schwarzenegger, Stallone vagy Jackie Chan akart lenni, de abban az időben külvárosi gyerekként vajmi csekély esélye volt erre bármelyikünknek is.
 
A gimnáziumi évek alatt, amikor már az én fejem lágya is elkezdett benőni - a mai napig nem teljes a folyamat:) - a bátyám révén ismerkedtem meg néhány aikido fogással, amelyeket ő egy osztálytársától tanult. Nagyjából ezzel egy időben került a kezembe a NICO - Above the Law c. film, Steven Seagal mára klasszikussá vált első munkája. Már a nyitó jelenetsornál, ahol az életét elmeséli és egy dojoban szanaszét szórja az embereket, tudtam, hogy nekem ezt meg kell tanulnom.

A keleti kultúra, a tisztelet, a harmónia, a dinamika, a lágyság és a keménység egyensúlya volt az, amelyek rögtön megragadtak. Már csak a mestert kellett megtalálnom ehhez, aki elindít az úton.
És mit hoz a véletlen, épp az utolsó gimnáziumi évemet kezdtem 1995-ben, amikor az iskolában Telek József elindította dojo-ját. Ott ismerkedtem meg, egy akkor még csak 5. kyu-s sráccal, akit azóta mindenki "Százados"-ként, vagy mióta Gollo Michel előléptette: "Colonnello"-ként tisztel. :)
Bár egy komoly sérülés és tanulmányaim miatt pár évre fel kellett függesztenem a gyakorlást, a kapcsolatot mindvégig tartottuk, és boldogan csatlakoztam ismét a 2000-ben megnyitott dojo-jához. És még az sem vette el a kedvem, hogy újra kellett vizsgáznom korábbi fokozatomra. Az évek során számtalan mester, megszámlálhatatlan edzőtáborán vettünk részt és több szövetség tagjai is voltunk, pedig mi mindig ugyanoda jártunk.

Neki köszönhetem, hogy a hazai mesterek (Gollo Michael 6. dan, Szabó Balázs 5. dan, Magyar László 4. dan, Pivony Attila 4. dan, Dúzs Miklós 3. dan, Gulyás László 3. dan) mellett a nemzetközileg elismert legjobb mesterektől (Fujita Masatake 8. dan, Tamura Nobuyoshi 8. dan, Kobayashi Yasuo 8. dan, Ikeda Masatomi 7. dan, Christian Tissier 7. dan, Kobayashi Hiroaki 6 dan, Masuda Manabu 6. dan) is leshettem el technikákat, és 2010. áprilisában sikeresen vizsgáztam le 2. dan fokozatra. 2017. augusztusában sikeres viszgát tettem Hiroaki Kobayashi sensei elött 3. dan fokozatra.
 
A mai napig a fülembe cseng, amit 2001-ben Gulyás sensei mondott az első vizsgám után: Szép, de hanyag! Éppen emiatt volt különösen nagy elismerés számomra, amit 9 évvel később, egy tanítványa dan-vizsgára való felkészítése során mondott, amikor rajta mutattam be egy technikát: Ez olyan jó volt, mintha én csináltam volna." :)
 
"Az Aikido célja nem a másik ember, hanem önmagunk hibáinak kijavítása. (Ueshiba Morihei, az Aikido Alapítója) Ez megerősített abban, hogy jó úton haladok.

Venczel Szilárd

2.dan Aikikai Aikido
2.kyu Kendo

Az Aikido-val 14 évesen is-
merkedtem meg Sopronban kollégistaként, Juhász Csaba sensei (akkor 1. dan) edzése-
it látogattam kb. fél évig. Vizsgát nem tettem akkor még, de az Aikido-t egy életre megszerettem.


Sajnos Sopronból való elköltözésem miatt az edzéseket meg kellett szakítanom az új kollégiumi lakóhelyem  környékén nem volt edzési lehetőség.

Mivel a harcművészetek iránti érdeklődésem nem szűnt meg Shotokan Karate edzésekre jártam kb. 1 évig, itt kyu vizsgát is tettem (már nem emlékszem milyen fokozatra) majd az időbeosztásom változá-
sa miatt ezzel is fel kellett hagynom.

2008-ban egyszer csak kattant valami a fejemben és rájöttem, hogy nem teljes az életem Aikido nélkül. Hosszas kutatómunka előzte meg a dojo választást, végül mintegy véletlenül akadtam a Kyojun dojo-ra, mikor nem találtam a Honshin dojo-t a termük átépítése miatt. Az első edzés után tudtam, hogy erre van szükségem, itt a helyem. Kicsivel később kezdtem mint a legtöbb akkori kezdő, de a lemaradást kompenzálta valamelyest, hogy korábban már edzettem egy keveset Juhász sensei-nél Sopronban. Azóta itt vagyok, a dojo második családommá vált.

2010 tavaszán Mesterünk példáján felbuzdulva, és mivel mindig is vonzott a japán kard, elkezdtem Kendo-t is gyakorolni a Budapest Főnix dojo-ban Bárány Tibor (6. dan renshi) irányításával, ahol 2011 januárjában letettem a bogu (páncél) viselé-
sére jogosító vizsgát, majd később 2. kyu fokoza-
tot.

2011-től segéd-oktatóként tevékenyen részt vesz a kezdő csoport oktatásában.
2013- decemberétől a Százhalombattán működő Mushin Aikido Dojo megbízott oktatója.
2014- ben Masuda Manabu elött sikeres 1.danos vizsgát tett.
2017- ben Masuda Manabu elött sikeres 2.danos vizsgát tett. 

További cikkeink...

  1. Kassai Henrik