Janik Zsolt

5.dan Aikikai Aikido
4.dan Karate (IKS) AF*
1.dan Iaido
2.kyu Sutteki-Ryu Bo jitsu

1973-ban született Budapes-
ten. 1990 ben kezdett el harcművészetekkel foglalkozni, kezdetben Kempo edzésekre járt majd munkatársai és barátai késztetésére (1994) ismerkedett meg az aikido-val Telek József mesternél, Újpesten. Belépésétől kezdve 2-3 évig párhuzamosan járt több aikido mester edzéseire.

Az Ishin-Densin aikido dojo feloszlása után szabadúszóként a Rendőrtiszti Főiskolán, majd később a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen aikidozott. 2000-ben megnyitotta aikido iskoláját, melynek a Kyojun (hűség) nevet adta.
A klubot előbb Gollo Michael (6. dan), majd 2006-tól Gulyás László (3. dan) útmutatásai alapján vezette. 2002-ben Fujita senseinél levizsgázott 1. danra.
Ugyanebben az évben elkezdett sutteki-ryu edzésekre járni, hogy tágítsa látókörét a fegyveres technikák terén. 2004 ben Fujita senseinél 2. dan fokozatot szerzett. Ugyanekkor az edzői tevékenységhez szükséges képzésen aikido szakon sportoktatói vizsgát tett.

2006 ban csatlakozott a Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületéhez. 2008 januárjában hivatalos MKDE instruktori minősítést kapott.

2009-ben Hiroaki Kobayashi sensei előtt 3. dan fokozatot szerzett. Még ebben az évben a Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületének elnökségi tagjává választották.

Ezek mellett Iaido (Muso Jikiden Eishin Ryu), illetve kendo edzésekre jár, bővítve ezzel mind fegyveres technikai, mind a japán budo által iránymutatónak tartott etikai és kulturális ismereteit.

2010-ben a Magyar Iaido válogatott tagja a Párizsban rendezett Európa-Bajnokságon.
2011-ben a Magyarországi Kobayashi Dojok központi vizsgabizottságának tagjává választották. 2011-ben megszerezte 1.danját Iaido harcművészetből. 
2015-ben Kobayashi Yasuo 8.dan soshihan előtt sikeres 4.dan-os fokozatvizsgát tett.
2016-ban Felvették a Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületének Technikai Bizottság Tagjai közé.

2018 Októberében Szentimrei Réti István shihan (7.dan) Japánban dan fokozatra terjesztette fel. Ezt kérést Sadaharu Fujimoto shihan (az IKS szervezet feje) decemberében jóváhagyta és 4.dan karate fokozatot adományozott neki. (lásd fent: AF*)

2020-ban a japán székhelyű Zensyokan Kolostor rendszer világi Zen szerzetesnek és "Goodwill Ambassador"-nak fogadta be, s így felkerült neve a Bodhidarma és Buddha vérvonal (Kechimyaku) táblájára, továbbá munkásságát elismerve a 4. dan fokozatot adományozva számára. Feladata a Zen és a Budo egysége, a béke és a szeretet terjesztése a világban.

2023 január első hetében a Hombu dojo Kagami Biraki ceremóniáján 5.dan fokozatra emelte.

Eddigi pályafutása során a következő mesterektől ta-
nult:

Aikido:

- Fujita Masatake (8.dan)
- Tamura Nobuyoshi (8.dan)
- Kobayashi Yasuo (8.dan)
- Kobayasi Hiroaki (7.dan)
- Ikeda Masatomi (7.dan)
- Christian Tissier (7.dan)
- Kobayashi Hiroaki (7.dan)
- Michele Quaranta (7.dan)
- Masuda Manabu (7.dan)
- Takeshi Kanazawa (6.dan)
- Gollo Michael (6.dan)
- Peter Bacas (6.dan)
- Várszegi Rudolf (7.dan)
- Sunichiro Koyanagi (6.dan)
- Jaff Raji (5.dan)
- Szabó Balázs (5.dan)
- Gulyás László (5.dan)
- Kitayama Toshiyuki (3.dan)

Iaido:

- Yamasaki (8.dan hanshi)
- Victor Cooc (7.dan renshi)
- Mihalik Hunor (7.dan renshi)

Kendo:

- Abe Tetsushi (7.dan renshi)
- Mihalik Hunor (6.dan renshi)

Sutteki Ryu Bojutsu

- Wlado Smith (10.dan soke)
- Ónódi István (6.dan)

Kempo:

- Várszegi Rudolf (3.dan)

Karate:

Szentimrei Réti István shihan  7.dan Karate

 

Aigner Zoltán

4.dan Aikikai Aikido

1977-ben születtem és tinédzserként éltem meg a rendszerváltást és annak minden hozományát. A '80-as és '90-es évek eleje, a videofilmek és akcióhősök korszaka volt az életemben. Akkoriban minden kissrác Schwarzenegger, Stallone vagy Jackie Chan akart lenni, de abban az időben külvárosi gyerekként vajmi csekély esélye volt erre bármelyikünknek is.
 
A gimnáziumi évek alatt, amikor már az én fejem lágya is elkezdett benőni - a mai napig nem teljes a folyamat:) - a bátyám révén ismerkedtem meg néhány aikido fogással, amelyeket ő egy osztálytársától tanult. Nagyjából ezzel egy időben került a kezembe a NICO - Above the Law c. film, Steven Seagal mára klasszikussá vált első munkája. Már a nyitó jelenetsornál, ahol az életét elmeséli és egy dojoban szanaszét szórja az embereket, tudtam, hogy nekem ezt meg kell tanulnom.

A keleti kultúra, a tisztelet, a harmónia, a dinamika, a lágyság és a keménység egyensúlya volt az, amelyek rögtön megragadtak. Már csak a mestert kellett megtalálnom ehhez, aki elindít az úton.
És mit hoz a véletlen, épp az utolsó gimnáziumi évemet kezdtem 1995-ben, amikor az iskolában Telek József elindította dojo-ját. Ott ismerkedtem meg, egy akkor még csak 5. kyu-s sráccal, akit azóta mindenki "Százados"-ként, vagy mióta Gollo Michel előléptette: "Colonnello"-ként tisztel. :)
Bár egy komoly sérülés és tanulmányaim miatt pár évre fel kellett függesztenem a gyakorlást, a kapcsolatot mindvégig tartottuk, és boldogan csatlakoztam ismét a 2000-ben megnyitott dojo-jához. És még az sem vette el a kedvem, hogy újra kellett vizsgáznom korábbi fokozatomra. Az évek során számtalan mester, megszámlálhatatlan edzőtáborán vettünk részt és több szövetség tagjai is voltunk, pedig mi mindig ugyanoda jártunk.

Neki köszönhetem, hogy a hazai mesterek (Gollo Michael 6. dan, Szabó Balázs 5. dan, Magyar László 4. dan, Pivony Attila 4. dan, Dúzs Miklós 3. dan, Gulyás László 3. dan) mellett a nemzetközileg elismert legjobb mesterektől (Fujita Masatake 8. dan, Tamura Nobuyoshi 8. dan, Kobayashi Yasuo 8. dan, Ikeda Masatomi 7. dan, Christian Tissier 7. dan, Kobayashi Hiroaki 6 dan, Masuda Manabu 6. dan) is leshettem el technikákat, és 2010. áprilisában sikeresen vizsgáztam le 2. dan fokozatra. 2017. augusztusában sikeres vizsgát tettem Hiroaki Kobayashi sensei elött 3. dan fokozatra. 2023. augusztusában ismételten sikeres vizsgát tettem Hiroaki Kobayashi sensei elött 4. dan fokozatra.
 
A mai napig a fülembe cseng, amit 2001-ben Gulyás sensei mondott az első vizsgám után: Szép, de hanyag! Éppen emiatt volt különösen nagy elismerés számomra, amit 9 évvel később, egy tanítványa dan-vizsgára való felkészítése során mondott, amikor rajta mutattam be egy technikát: Ez olyan jó volt, mintha én csináltam volna." :)
 
"Az Aikido célja nem a másik ember, hanem önmagunk hibáinak kijavítása. (Ueshiba Morihei, az Aikido Alapítója) Ez megerősített abban, hogy jó úton haladok.

Venczel Szilárd

2.dan Aikikai Aikido
2.kyu Kendo

Az Aikido-val 14 évesen is-
merkedtem meg Sopronban kollégistaként, Juhász Csaba sensei (akkor 1. dan) edzése-
it látogattam kb. fél évig. Vizsgát nem tettem akkor még, de az Aikido-t egy életre megszerettem.


Sajnos Sopronból való elköltözésem miatt az edzéseket meg kellett szakítanom az új kollégiumi lakóhelyem  környékén nem volt edzési lehetőség.

Mivel a harcművészetek iránti érdeklődésem nem szűnt meg Shotokan Karate edzésekre jártam kb. 1 évig, itt kyu vizsgát is tettem (már nem emlékszem milyen fokozatra) majd az időbeosztásom változá-
sa miatt ezzel is fel kellett hagynom.

2008-ban egyszer csak kattant valami a fejemben és rájöttem, hogy nem teljes az életem Aikido nélkül. Hosszas kutatómunka előzte meg a dojo választást, végül mintegy véletlenül akadtam a Kyojun dojo-ra, mikor nem találtam a Honshin dojo-t a termük átépítése miatt. Az első edzés után tudtam, hogy erre van szükségem, itt a helyem. Kicsivel később kezdtem mint a legtöbb akkori kezdő, de a lemaradást kompenzálta valamelyest, hogy korábban már edzettem egy keveset Juhász sensei-nél Sopronban. Azóta itt vagyok, a dojo második családommá vált.

2010 tavaszán Mesterünk példáján felbuzdulva, és mivel mindig is vonzott a japán kard, elkezdtem Kendo-t is gyakorolni a Budapest Főnix dojo-ban Bárány Tibor (6. dan renshi) irányításával, ahol 2011 januárjában letettem a bogu (páncél) viselé-
sére jogosító vizsgát, majd később 2. kyu fokoza-
tot.

2011-től segéd-oktatóként tevékenyen részt vesz a kezdő csoport oktatásában.
2013- decemberétől a Százhalombattán működő Mushin Aikido Dojo megbízott oktatója.
2014- ben Masuda Manabu elött sikeres 1.danos vizsgát tett.
2017- ben Masuda Manabu elött sikeres 2.danos vizsgát tett. 

Kassai Henrik

4.dan Aikikai Aikido

1971-ben születtem Debre-
cenben.
A harcművészetek ebben az időben kezdtek beszivárogni Magyarországra is és a 80-as években érték el virágzásuk csúcsát, amikor én is elkezd-
hettem a gyakorlást.


Először 10 évesen a debreceni judo egyesületben kezdtem el tanulni, de a kifejezetten rossz légkör hamar elvette a kedvem az edzéstől. Kicsivel később egy nyaraláson ismerkedtem meg egy sráccal, aki Kyokushinkai karatét tanult Boros Nagy Jánostól, akit mindenki csak "csendőr"-ként ismert.
Elvitt a klubba, ahol az első edzésem egy erőnléti edzés volt. Két nap múlva, amikor már nagyjából meg tudtam mozdulni az izomláz ellenére döntöt-
tem el, hogy ez a nekem való sport. Ez a döntés a 13. születésnapomon született, és elkísért egész életemben. 5-6 év karate gyakorlás után a felvételi, érettségi felkészülés stb. mellé nem fért be, hogy edzésre járjak, így "rövid" szünetet tartottam, ami cirka 15 évesre nyúlt.

Ebben a kis szünetben ismerkedtem meg az aikidoval úgy, hogy az egyik ismerősöm hallott róla, hogy mintha itt meg itt lenne valaki, aki tanít. Több se kellett utánajártam a dolognak és pillanatok alatt egy olyan dojoban találtam magam, ahol én voltam az egyetlen kezdő és mindenki engem akart tanítani.
A karate masszív üsd, ahol éred hozzáállásától igencsak eltérő, az ellenfél lendületét és gyenge pontjait felhasználó harcművészet nagyon megtet-
szett. További vonzerő volt egy kínai hölgy, aki az edzések után tai-chit tanított nekünk.
Molnárfi Tibornál tanultam így két évet, majd Buda-
pestre jöttem Kósa Tiborhoz tanulni, akivel egy Debrecenben rendezett szemináriumon ismerked-
tem meg.
Sajnos az egyetemen a laborok "belelógtak" az edzésidőbe ezért fel kellett hagynom néhány évre a gyakorlással és egy szabadabb sportot, a szikla-
mászást kezdtem el tanulni.

Tíz év elteltével újra lehetőségem nyílott az aikido és a karate gyakorlásának folytatására. Ekkor mindkettőt csináltam párhuzamosan, de akkor már az aikido volt az elsődleges, amit Gollo Michelle sensei edzőtermében kezdtem újra, majd Tóth Imrénél folytattam.

2006-ban csatlakoztam Janik Zsolt (százados) do-
jojához, aki fegyveres edzéseket tartott az érdek-
lődőknek. 2009-ben sikerült a harcművészetekkel kapcsolatos gyermekkori álmomat megvalósítani, amikor sikeresen levizsgáztam első danra.
2012-ben Hiroaki sensei elött sikeresen levizsgáztam 2.dan fokozatra.
2016-ben Hiroaki sensei elött sikeresen levizsgáztam 3.dan fokozatra.

Azóta rengeteg mindent újra meg kellett tanulnom, mert már nem feleltem meg a saját elvárásaimnak.

Most újra bebizonyosodott, hogy „az út a cél”.