Iaido története

A Muso Jikiden Eishin Ryu Története

A hagyomány szerint Hayashizaki Jinsuke Minamoto No Shigenobu szamuráj nevéhez fűződik a stílus megalapítása. Hayashizaki mester tanításaiból egyes források szerint ötven, más források szerint több mint kétszáz iskola (ryu) merített.  A Muso Jikiden Eishin Ryu Iaijutsu név a következő jelentéssel bír -páratlan, közvetlen átadás, Eishin stílusú kardművészet-"Muso" a Hayashizaki mester által elért "páratlan" rangot jelöli (Muso jelentése páratlan, utolérhetetlen, legjobb, isteni, álomban látott), "Jikiden" azt jelenti, hogy közvetlen átadás (mestertől tanítványnak, Hayashizaki Jinsuke-től napjainkig), "Eishin" a hetedik mester (soke) Hasegawa Chikaranosuke Eishin-től ered (attól a mestertől aki a ma ismert stílust rendszerbe szedte, az utókorra hagyományozta), "Ryu" jelentése stílus, tradíció, iskola, és az "Iaijutsu" jelenti magát a kardművészetet. Az útólsó szó bővebb magyarázatot igényel. Az Iai-t két részre lehet osztani, "I"-re és "AI"-re. Az "I" (melyet Í-ként kell kiejteni) azokat a tényezőket jelenti, melyek egy embert befolyásolnak, belső és külső tényezőket, magát a létezést, az "AI" (melyet áj-ként kell kiejteni) jelenti a találkozást vagy összejövetelt. Tehát az "Iai" igazából egy ezoterikus kifejezés, mely az elme, a test, a tudat egységét jelöli.

A kardrántás esetében, ez a technikának, a tudatosságnak, a külső tényezőknek (mint például az ellenség, környezet), és a kardforgató elméjének és lelkének az egysége, minden egyes technikában (waza) megjelenik. Felismerhető, hogy ezeknek a gyakorlatoknak nagyon sok spirituális hasznuk van, Jinsuke Shigenobu esetében észrevehető, hogy az ő számára a kardforgatás művészete több mint egy egyszerű fizikai síkban végrehajtott tevékenység. A stílust az istenek iránti tiszteletből Shinmei Muso Ryu-nak nevezte el. Követői gyakran Hayashizaki Ryu-nak vagy Muso Hayashizaki Ryu-nak nevezték. (szerepelt még a Shigenobu Ryu, Hayashizaki Shigenobu Ryu, Jushin Ryu is) Az alapítás pontos dátuma nem ismert, valamikor az 1580-as évekre tehető.

1. Hayashizaki Jinsuke Shigenobu
2. Tamiya Heibei Shigemasa
3. Nagano Murako Nyodo Kinrosai
4. Momo Gunbei Mitsushige
5. Arikawa Shozaemon Munetsugu
6. Banno Danemon No Jo Nobusada
7. Hasegawa Chikaranosuke Eishin

A hetedik soke Hasegawa Chikaranosuke Eishin, aki a stílus történetében egyenértékű Hayashizaki-val. Tehetsége az Iai-ban vetekedett a stílusalapítóéval, tevékenysége a japán kardművészetben mély nyomot hagyott. Nevéhez fűződik a katana (szamuráj kard) élével felfelé történő elhelyezése az obi-ban (övben). (a katana elődjét a tachit, élével lefelé hagyományosan felkötve viselték) Az Eishin féle kardviselés lehetővé tette a még gyorsabb kardrántást és vágást. 1716 és 1735 között Edo-ban (mai Tokyo) sajátította el a stílust.

Tovább