Budaörsi dojo

A terem elsődlegesen dan-felkészítő és instruktori edzésekre lett tervezve. A munkálatok befejezése után még mindig van bőven tennivaló, hiszen a berendezési tárgyak, illetve a tatami megvásárlása igen költséges még egy ilyen kis terem esetében is.

Pár kép a munkálatokról:

A terem oldalát bepárnafáztuk, amire azért volt szükség, hogy a régi görbe falak helyét végre függőleges falak vehessék át. A legnagyobb megdöbbenésemre volt olyan, hogy a karom simán befért a régi és az új fal között felépített állványzat mögé. Ezután felkerült a falakra a hőszigetelő kristálygyapot, majd a vízzáró gipszkarton réteg is. Már csak a falak festése, glettelése, illetve a talaj parkettázása maradt hátra.

A tatamiknak egy külön kialakított „vályút” hoztunk létre amely kap még egy dobogót, hogy elnyelje a tompítások erejét, és csak ezután kerülnek rá a szőnyegek.

Sajnos ez nem új építésű ház csak átépítés, így az eredeti ház falainak 20-25 %-át megtartottuk és ebből alakítottuk ki a dojot. Ez viszont újabb probléma elé állított minket, mivel ezen falak felhúzásánál az építők a telek vonalát vették figyelembe ezért sem a párhuzamos sem a  függőleges fogalmát nem tekintették irányadónak. Ebből kifolyólag az általunk létrehozott derékszögű "tatami vályú" borzasztóan mutatott amikor a gipszkarton falak elkészültek. Kénytelenek voltunk a precízen kimért "vályúnkat" bebetonozni. Már csak a falak festése, glettelése, parkettázása maradt hátra, illetve megfelelő ajtóval kellett  még ellátni a termet.

Összességében megérte a sok fáradság és bosszússág. Már csak a tatami és a megfelelő fűtőtestet kell beszerezni. Az aikido foglalkozások egyenlőre biztosan nem lesznek még itt kivitelezhetőek amíg a tatamikat be nem tudjuk szerezni, de az iaido gyakorlásokra addig teljesen megfelel majd.

Az ajtó megtervezése és kivitelezése elég hosszas tervezői munkát igényelt, mivel mint azt már említettem nálunk a falak nem futnak párhuzamosan, így egy standard ajtó sem lett volna megfelelő erre a célra.

Mivel mindenképpen japán stílusú tolóajtót (shoji) szerettem volna ezért elkezdődött a keresgélés, hogy milyen mintájú ajtó illene a dojoba. Hosszas kutakodás után ez mellett az egyszerű minta mellett tettük le a voksunkat Barbarával.

Nem túl hivalkodó, de mindenképpen jól mutat a teremben és kellőképpen tükrözi a harcművészetekben rejlő letisztult formákat és a szépséget.

Az építés további részleteit megnézhetitek itt:
http://jzspictures.blogspot.hu/2013/10/aikido-dojo-epitese-otthon.html