Interjú a dojovezetővel.

 Decemberi hagyományos évzáró edzés a Jamabiko dojoban. (2013)

Az idén év végén is felkérést kapott mesterünk, a Jamabiko dojo vezetőjétől, hogy a megszokottól eltérően ott tartsa meg az év utolsó edzését.  Ekkor készítettünk ezt a rövid interjút a dojochoval.

 Az interjú a www.patroltactics.hu támogatásával készült.

- Hányadik alkalommal tart edzést itt ebben a dojoban?
- Ha jól számolom, akkor az idei látogatás lesz a negyedik alkalom. Természetesen jártam már többször ebben a dojoban, de decemberi edzések tartalmilag mindig eltérnek az év közbeni foglalkozásoktól.

- Nevezhetjük ezt „állandó tábornak”?
- Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a decemberi foglalkozás minden évben megrendezésre kerül. Így akár minősülhet ez egy „állandó tábornak” is bár összesen egy edzésről van szó csupán.

- Hogy tetszik az itteni dojo?
- Sokkal jobb a hangulata, mint az előző teremnek, bár az alapterülete jóval kisebb lett. Ezzel együtt viszont jóval otthonosabbá is vált, ha lehet ezt mondani. Persze ha emelkedik a taglétszám, akkor minden bizonnyal ismét váltani kell majd, mert ezen a maximum 50 négyzetméteren már nehezebb lesz dinamikusabb mozgásokat gyakorolni a megnövekedő létszámmal.

- Mennyire ismeri az itteni tagokat?
- Szerencsére itt egy elég stabil belső „mag” van, akik évek óta folyamatosan járnak edzésre, illetve látogatják a Kyojun szemináriumokat. Továbbá kyuvizsga előtt egy hónappal megjelennek a központi dojonkban, (Kyojun dojo), hogy csiszolgassák a tudásukat. Nem beszélve arról, hogy szinte mindegyik vizsgájukat előttem tették le.

- Miben tér el ez a mai edzés a megszokottaktól?
- Olyan technikákat tartalmaznak ezek a foglalkozások, melyek nem részei szervesen a kyu-dan vizsgarendszernek, de az aikidon alapulnak. Eleinte maguk a tagok állítottak össze egy anyagot amiből szeretnének tanulni. Ez roppant érdekes volt számomra is, hiszen mint már említettem ezek a támadások és védekezések nem szerepelnek semmilyen vizsgaanyagban.

- Milyen támadásokról, vagy technikákról van szó?
- A tanulók képzelete nem ismert határokat, volt aki filmekben látott szituációkat szeretett volna kipróbálni, de volt olyan is akit személyes támadás ért, és ezt szerette volna kielemezni legyen ez fegyveres agresszió, vagy akár személyvédelem.

- Volt olyan szituáció amire nem tudott érdemben válaszolni?
- Természetesen. (:)) Azt az elvet vallom, hogy ha valaki nem tud valamit 100%-osan, vagy nem tapasztalta, esetlegesen nem tudja a pontos végrehajtást átadni, akkor legyen mersze ezt beismerni és ne tanítsa, vagy mielőtt tanítja, járjon utána megfelelőképpen. Ez egyáltalán nem szégyellni való dolog, sőt saját tapasztalatom az, hogy a tanulók sokkal jobban elfogadják ezt, mint azt a mestert, aki bizonytalan egyes szituációk kezelésében, de tanítja azt.

- Mondjon pár támadást mire kell itt gondoljunk?
- Különböző fojtások szemből, oldalról, hátulról. Rúgások elleni védekezések, elvezetés technikák, szúró (kés) és lőfegyver elleni védekezések, rövidbot és egyéb használati eszközök alkalmazása az önvédelem során, szituációs felállások és mozgások több támadó esetén, hogyan befolyásolhatjuk a támadásokat anélkül, hogy a támadó ezt tudná, tereptárgyak használata a védekezésben és hasonlók.

- Ha ezek még a dan-vizsga anyagában sem szerepelnek, akkor ön hol tanulta ezeket?
- Szokták mondani, hogy tanítva tanul az ember. Egy időben rengeteg olyan tanítványom volt aki a fegyveres testületeknél teljesített aktív szolgálatot, sőt volt olyan tanítványom is aki kiképző volt ilyen jellegű szervezetnél. Ilyenkor elindul a „szakmázás”,mindenki ad, és mindenki kap. Ezzel mindkét fél csak javítja és gyarapítja tudását. Ezen kívül több aikido szövetséget is megjártam és elég sok táborban vettem részt az eddigi 15 éves a aikido-oktatói pályafutásom során, volt köztük olyan is ami nem feltétlenül kapcsolódik az aikidóhoz, de a mozgásformájában hasonló így kisebb módosítással könnyen átültethető. Ehhez persze hozzájön a saját tapasztalás is, ami végérvényesen tudatosítja azt, hogy mely technikák működnek az életben és mely technikák maradnak a dojo falain belül, illetve az elmélet síkján.

- Ezek szerint Ön ezeket a technikákat használta már az edzőtermen kívül is?
- Igen, voltak olyan szituációk amikor alkalmaznom kellett a tanultakat.

- Mesélne ezekről az esetekről?
- Nem szeretnék ezzel kapcsolatban történetekbe kezdeni. Legyen elég annyi, hogy az ilyen jellegű támadások leküzdésénél, mint magán, mint hivatalos személyként is megfelelő körültekintéssel jártam el minél kisebb sérülést okozva a támadónak.

- Sokak szerint az aikido önmagában nem elég ahhoz, hogy az ember megvédhesse magát, Ön szerint szükség van egyéb harcművészeti jártasságra a hatásos önvédelemhez?
- Nem mondom azt, hogy egyéb kiegészítő harcművészet nem teszi ezt hatékonyabbá, bár szerintem ezt mindegyik harcművészetről el lehet mondani. Mindazonáltal megítélésem szerint az aikido roppant hatékony tud lenni egy olyan ember kezében, aki megfelelő rendszerességgel látogatja az edzéseket és kitartóan odafigyelve edz. Az tény, hogy ahhoz , hogy ezt a tudást adott esetben megfelelőképpen lehessen alkalmazni rengeteg időnek kell eltelnie. Azok, akik pár év után azt várják, hogy legyőzhetetlenek lesznek, ki kell ábrándítsam. Ez nem a gyorsaságról, hanem az odafigyelésről kitartásról és az alkalmazkodóképességről szól. Átlagosan 20-25 tanítvány közül maximum 1-2 éri el ezt a szintet. Persze többen lesznek olyanok, akik az edzésen remek teljesítményre lesznek képesek, de amikor elvész a dojo adta biztonságérzés akkor leblokkolnak. (Ez gondolom több harcművészeti ágban is előfordul).

- Mi az, amitől ezt ilyen nehéz elsajátítani?
- Az ellenfél lendületének gyors felismerése és ehhez való alkalmazkodása teszi szerintem nehézzé ennek a gyönyörű harcművészetnek az elsajátítását. Az utcán nem egészen úgy történnek a dolgok mint az edzőteremben. Ezeket a támadásokat nehéz megfelelőképpen szimulálni a teremben és természetesen így a megfelelő technikákat is nehéz megtanulni. Természetesen megfelelő gyakorlással, kontrollal, illetve odafigyeléssel lehet hasonló körülményeket teremteni, de ezt már inkább 1dan feletti fokozatnál érdemesebb elkezdeni.

- Visszatérve a mai edzésre, milyen jellegű technikák lesznek ma „terítéken”?
- A mai napon az egyenes ütésből-szúrásból történő védekezéseket fogjuk gyakorolni, elsődlegesen elvezetések formájában idegpontok, karfeszítések használatával. Minden technikát földre vitel és rögzítés (bilincselésre való előkészítés) zár le.

- A Kyojun dojoban is vannak ilyen jellegű edzések?
- Igen, a saját klubomban rendszeresek az ilyen jellegű oktatások, de ezeket a technikákat általában a háromhavonta megrendezésre kerülő Kyojun Szemináriumok alkalmával szoktuk gyakorolni. A hétköznapokban elsődlegesen az Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületének kihon vizsgaanyagát gyakoroljuk. Ilyen jellegű gyakorlások maximum a szabadgyakorlatoknál (Jiyu waza) fordul elő, de szigorúan 2.kyu fokozat feletti tanulóknál.

- Hogyan fogadják ezeket a technikákat a tagok?
- Meglepően jól. Eleinte kicsit furcsállották, de a későbbiekben már türelmetlenül várták, hogy mi lesz a következő szeminárium témája. Ilyenkor egy kicsit elengedhetik a fantáziájukat. Nincsenek a „kihon korlátai” közé szorítva.

- Köszönjük, jó edzést kívánunk?
- Én köszönöm.