Aikido felszerelésFelső ruházat (KEIKO GI)


Az öltözék lehet Judo, Karate vagy Kendo ruha is. Fontos, hogy pamutból készüljön és fehér legyen. Érdemesebb vastagabb úgynevezett " rizses vagy rizsszövésű " ruhát vásárolni, mivel ellenállóbb, és az izzadságot is jobban magába szívja. A hölgyeknél felvarrt szalag engedélyezett a kabát szétnyílásának megakadályozására. Mindig a bal kabáthajtóka kerüljön a jobb fölé!!
Előnyös ha a kabát ujja kb 10 cm-vel a csukló felett véget ér.

Öv (OBI)

A Judo öv használata megengedett. Fehér, 2.kyutól barna, illetve - yudansák esetében - fekete vagy obi is hordható. Az öv (OBI) minden esetben pamut legyen.

Nadrág

A térdmagasságban lévő vastagabb, megerősített rész, illetve a deréknál lévő kis bújtatók előre kerülnek. Ez utóbbiak arra szolgálnak, hogy a kötőzsinórokat tartsák melyeket szintén elöl kötünk meg. A nadrág lehet Judo, Karate vagy Kendo ruha is. Színe ugyanúgy csak fehér lehet mint a kabáté.

Papucs (ZORI)

Bármely papucs megteszi. Próbáljunk az edzésre rendszeresíteni egyet, amit nem hordunk máshol. A papucs legyen tiszta és ne legyen szakadt.

Szoknyanadrág (HAKAMA)

Magasabb fokozatú tanítványok (1.kyu) hordják. Színe indigókék vagy fekete. Használható Iaido,Kendo hakama is. A hakamának a külső bokacsontig kell érnie, ha ennél hosszabb, akkor zavarhat a gyakorlásban. A hakama  tradicionális viselet.

A hajtások a budo hét erényét jelképezik:
jóakarat, becsület, udvariasság, bölcsesség, őszinteség, hűség, kegyelet.

Felmosórongy

 A dojo takarítására rendszeresítsünk egy állandó, jó nedvszívó hatással rendelkező rongyot.

Törlőkendő (TENUGUI)

A törlőruha az izzadtság eltávolítására szolgál, lehetőleg fehér színű legyen. A kabát belsejében lehet hordani a ruhahajtóka alatt.

Fegyverkészlet:

Bot (JO) :                      hossza :128 cm Átmérő: 2,6 cm
Kés (TANTO):                hossza maximum :30 cm Markolat 10 cm
Fakard (BOKKEN):         hossza:  testmagasság - 90cm

Fegyverek felszerelések használata:

A fegyverek minősége, rendezettsége, jó állapota éppúgy része a felszerelés rendezettségének. Ezért ez folyamatos ellenőrzést igényel a tanulók részéről. Akinek hibás vagy életveszélyes a fegyvere, illetve annak állapota balesetveszélyes azt bármelyik instruktor lecseréltetheti a fegyverszekrényben található "dojo fegyverekre" az adott edzésen. A fegyver tulajdonosnak pedig a legrövidebb időn belül kötelessége az adott eszközt kicserélni vagy a javításáról gondoskodni.