Iaido története

Különböző források szerint nem csak Hayashizaki mester iskolájának a Shinmuso Hayashizaki Ryu-nak volt hetedik soke-ja, hanem a Muso Jikiden Ryu tizenkilencedik soke-ja is. Ez az iskola a kardművészeten kívül sok más fegyvert is tanított, és a puszta-kezes harc egy rendszerét a Yawarát is. Még érdeke-sebb az a feltételezés, miszerint a XIV. században Iizasa Chosai Ieano mester által kidolgozott Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu-nak is mestere lett volna. Az anekdota szerint elnyerte a Muto Ken (kard nélküli) címet. Saját kardművészetét Muso Jikiden Eishin Ryu-nak nevezte, és úgy hírlik, hogy még életében Tosa-ban

8. Arai Seitetsu Kiyonube
9. Hayashi Rokudayu Morimasa
10. Hayashi Yasudayu Morimasa
11. Oguro Motoemon Kiyokatsu

A 12. generációtól kezdve a rendszer két egymással kapcsolatban álló stílusra lett osztva, a Tanimura Ha-ra és a Shinomura Ha-ra. A Tanimura Ha a Muso Jikiden Eishin Ryu-ba olvad, míg a Shinomura Ha a Muso Shinden Ryu-vá válik.

A Tanimura Ha

12.Hayashi Masu (Masa) No Jo Masanari (Seishi)
13.Yoda (Manzai, Manzo, Sansho) Yorikatsu
14.Hayashi Yadayu (Seiki) Masayori (Masataka)
15.Tanimura Kame No Jo Yorikatsu (Sugio)
16.Goto Magobei Masasuke (Seiryo)
17.Oe Masamichi (Shikei)

Mivel Oe Masamichi nem jelölt ki egyértelmű örököst.


Az Iaido rövid története:

· XIV. században vívóiskolák alakulnak. A hadviselésben használatos támadó, védekező technikákra koncentrált a batto, illetve az iai jutsu.
· XVI. század elejétől (egészen a mai napig) nagy figyelem irányult a "do" fejlesztésére, ami ekkor inkább az egyén személyiségfejlődését szolgálta, mintsem a harci gyakorlatok alkalmazását a mindennapokban.
· Hayashizaki Jinsuke Shigenobu (1542 - 1621) az iaido, és a Muso Jikiden Eishin Ryu alapítója. Az elbeszélések szerint egy hegy tetején, megfeszített gyakorlás és meditáció útján jutott el a "megvilágosodásig".
· 1600 körül kezdődött el a 250 éves béke korszaka Japánban, ezalatt alakult át a jutsu ( -harci gyakorlat)- a "do" formájára.
· 1700 környékén oszlott két nagy ágra az iaido. A Tanimura Ha, ami maradt a Muso Jikiden Eishin Ryunak az ága, és a Shimomura Ha, amibol jelenleg a világon a legismertebb stílus a Muso Shinden Ryu fejlodött ki, Nakayama Hakudo (1869 - 1958) tanítása által.
· 1967-ben a Nemzetközi Kendo Szövetség égisze alatt válogatták össze a különbözo iskolákból (ryu ha) a Seitei Iai Gata elso hét formagyakorlatát (#1-7). Ezzel megteremtették a különbözõ iskolák közötti összhangot, és az egységes vizsgarendszert.
· 1980-ban három új formagyakorlattal bovült a Seitei Iai Gata (#8 - 10).
· 1996-ban, új nevet kap a Seitei Iai; Zen Nihon Kendo Renmei Iaidora változik (Zen Ken Iai).
· 2000-ben, két új katával bõvült a Zen Ken Seitei Iai Gata (#11 Sougiri; #12: Nukiuchi).