Lájkolj minket!


Chuden Tatehiza No Bu

1.    Yoko gumo
2.    Tora no issoku
3.    Ina zuma
4.    Uki gumo
5.    Oroshi
6.    Iwa nami
7.    Uroko geshi
8.    Nami geshi
9.    Taki otoshi
10.   Makko


A bal térdünkre úgy ülünk le (tatehiza), hogy arra térdelünk le, miközben mindkét lábunkat az eredeti helyén tartjuk. A hátunkat és a fejünket tartsuk egyenesen miközben letérdelünk. Közben könnyedén csapjunk rá a bal hakama szárra. Ezután vigyük a jobb lábunkat előre, és könnyedén csapjunk rá a jobb hakama szárra. Üljünk rá a bal sarkunkra, és húzzuk kissé hátrább a jobb lábunkat, hogy a testünk középvonalában legyen, egyenesen az ellenfél felé, nem sokkal a bal térd előtt, és a lábfej boltozata ne simuljon a padlóra, hanem kis szögben emelkedjék el tőle. A kezek lazán nyugszanak a combok belső felén, közel a kardhoz.

Tatehiza ülésben csak nagyon kis körmozdulatot tesz a két kéz a saya és a kard megragadása előtt. Az oldalsó (yoko) chiburuit vízszintes karddal, a testünktől kissé előrefelé végezzük. Közben a hara kissé előre és lefelé mozdul. A noto majdnem lapos, nem ír le nagy kört. A jobb kéz befelé és enyhén lefelé mozog noto közben.

A kard hüvelybecsúsztatása közben a jobb lábat hátra és a testközépvonal felé húzzuk, (testalkattól függően) egészen a bal térd elé. Ekkor a kard pengéjéből már csak kb. 5 cm van kint a sayából. A jobb lábat ekkor egy körív mentén jobbra visszük, és kinyitjuk a jobb lábunkat. Ezután fejezzük be a noto-t. Ne vigyük túl hátra, és ne nyissuk túl szélesre a jobb lábunkat.