Akupunktúra foglalkozás

Akupunktúra, akupresszúra és a hagyományos kínai orvoslás

A hagyományos kínai orvoslás (HKO, traditional chinese medicine / TCM) több ezer éves múltra tekint vissza, a felhalmozott tudásanyag első rendszerbe foglalása az ie. első században a Han dinasztia idején történt.  A mondabeli „Sárga Császár Belsö Könyvei“  („Huang di Nei Jing“) tartalmazzák az akupunktúra (energiapontok arany-, ezüst- vagy acéltűkkel való ingerlése), akupresszúra (ujjal történő nyomása), a fülakupunktúra és moxa (gyógynövényből készített kis rudacskák égetésével végzett) terápia technikáját. Az „Egyszerű Kérdések“ („Su Wen“) és a „Szellemi tengely“ („Ling Shu“) mind a mai napig alapműnek számít a kínai orvosi egyetemeken, a HKO-t pedig az Egészségügyi Világszervezet az 1970-es évek óta hivatalos gyógymódnak ismerte el.

A távolkeleti gyógyítás filozófiáját jól illusztrálja a következő mondás: “Nem gyógyíthatsz meg anélkül egy betegséget, hogy nem vizsgáltad volna meg a beteget!“ A HKO az adott egyén elválaszthatatlan testi és lelki tüneteggyüttesét leíró mintázatát igyekszik értelmezni, a kezelés célja pedig az egyensúlyi állapot helyreállítása.

Az ősi modell szerint testünket 12 + 2 főmeridián hálózza be, ezekben kering a chi, az életenergia, vagy kozmikus energia. Ha a meridiánokban blokkok keletkeznek, azok akadályozzák a chi egyenletes áramlását, és testi – lelki tünetek, betegségek alakul ki. A különböző technikák a meridiánokon fellehető mintegy 360 pontok közül a megfelelő kombináció kiválasztásával és azok ingerlésével az elzáródások oldását célozzák, ezáltal állítják helyre a chi keringését.

Testünk különböző részein megtalálhatók belső szerveink és a többi testrészünk kivetülései. Ilyen például a tenyerünk, ezen az elven alapul a reflexológiás talpmasszázs és a fülakupunktúra is. A hatás kétirányú: a régi bölcsesség szerint a fülünk már akkor előre jelzi a betegséget, amikor magában az adott szervben még nem érezhető fájdalom. A fül azonban nem csak a diagnosztizálás egyik biztos eszköze, a megfelelő pontok kezelése gyógyítólag hat a beteg szervre.

A fent ismertetett módszerekben közös, hogy a szervezet természetes védekezőmechanizmusát és immunrendszerét aktiválják. Ezáltal alkalmasak vitalizálásra, egészségmegőrzésre és betegségek megelőzésére. Egyaránt hatásosak allergia, influenza és mozgásszervi betegségek kezelésére, fej- és fogfájás csillapítására, az akupunktúra pedig, mint a műtéti érzéstelenítés hatásos eszköze egyre inkább terjed nyugaton is. A HKO-val kezelhetők emésztési zavarok, stressz és alvászavar a füladdiktológiás terápia pedig jó hatásfokkal segíti a dohányzásról való leszokást.

  Kérdésedet írd meg a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. címre!

A foglalkozás

Maga az előadás is egy rövid átvezető szöveggel kezdődött, ezután áttértünk az edzéseken, illetve a mindennapi életben használatos pontok megismerésére. A fájdalomcsillapítás, emésztési  bántalmak, fogyás, illetve a harcművészetekben is alkalmazott pontok kitárgyalása után következhetett a gyakorlati alkalmazás.

A csapat párosával összeállt és így próbáltuk elsajátítani a fent említett nyomáspontokat. Mindenképpen hasznosnak volt mondható az így eltöltött közel két óra. Rengeteg új információval gazdagodtunk. Az előadás annyira jól sikerült, hogy a végén két lelkes vállalkozó még a fülakupunktúrát is kipróbálta. Ezek a milliméter hosszú kis tűk onnantól kezdve 3 -4 napig voltak a fülükbe. Aki nem hiszi járjon utána .............